Történelem

A szolgálat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság támogatásával, 2003 április 1-én kezdte meg működését a főváros IX. kerületi laktanyájában.

Szükségességét a nemzetközi tapasztalatok és a hazai igények is erőteljesen bizonyították. A Készenléti Egészségügyi Szolgálat létrehozásakor elsődleges cél a káresetek alkalmával a "kordonon" belüli egészségügyi ellátás személyi és tárgyi feltételeinek megteremtése volt. Olyan orvosok és ápolók dolgoznak a KESZ kötelékében, akik gyorsan a helyszínre érkeznek, és - kiképzésüknek, felszereléseiknek köszönhetően - képesek azon a területen is ellátásban részesíteni a sérülteket, ahol az ezen feladatok végzésére létrehozott szervezetek tevékenységüket folytatni nem tudják.

Jelenleg a KESZ a fővárosban egyszemélyes szolgálatként kizárólag orvossal vonul, ami az ellátásban okozhat némi problémát. A szakasszisztencia (ápoló) hiánya financiális okokra vezethető vissza. 

A Katasztrófavédelem jelenlegi rendszerébe is jól beilleszkedett és munkájuk során egyre több tűzoltó és civil köszöni meg munkájukat és segítségüket.

További képek itt:

www.langlovagok.hu/kepek/60_keszenleti-egeszsegugyi-szolgalat-a-fovarosi-tuzoltosagon